четверг, 12 февраля 2015 г.

Характеристика Каховського водосховища

              
  Створене греблею Каховської ГЕС  . Заповнено в 1955–1958  роках.  Довжина водосховища 230 км, пересічна ширина 9,4 (максимальна — 24 км). Площа 2155 км², об'єм води 18,2 км³. Довжина берегової лінії 896 км. Має сезонне регулювання стоку. Коливання рівня води до 3,3 м, водообмін відбувається 2—3 рази на рік. Береги переважно круті, розчленовані глибокими балками, лише на окремих ділянках пологі , піщані. (іл. 2,3) Є багато островів. Температура води влітку до +24*. Замерзає наприкінці листопада — на початку грудня, скресає у середині лютого — на початку березня. Товщина криги 17—37 см. Влітку  відбувається «цвітіння води», яке охоплює до 80—95 % акваторії. Використовується для судноплавства, зрошення, водопостачання, рибного господарства, рекреації. Водосховище достатньо глибоководне (мілководдя займають близько 5 % площі) і малопроточне (водообмін 1,5-3,0 рази на рік), має поки найнижчу проточність у каскаді (в середньому 1,6 см/с). У зв'язку з цим і в результаті досить складної морфометрії його чаші водосховище в достатньо сильному ступені замулене: загальна площа замулювання рівна 79,8 %, а середня потужність шару мулу досягає 17,6 см, максимальна до 1 м.

    Як найбільш південне Каховське водосховище характеризується достатньо високими показниками сумарної сонячної радіації, що сприяє його заростанню, особливо в мілководій верхній частині і "цвітінню" води синій зеленими водоростями на значній частині акваторії.

   Мінералізація води змінюється з роками, сезонами і ділянками водосховища і коливається в межах 253-433 мг/л . Рівні коливання у воді вмісту біогенних елементів свідчать про значне евтрофування водосховища. Концентрація заліза у воді мінімальна в порівнянні з іншими водосховищами каскаду.  Вміст кисню 
 у воді коливається в межах 6-12,5 мг/л .  

Історію створення Каховського водосховища можна подивитись за цим посиланням:

Комментариев нет:

Отправить комментарий