четверг, 12 февраля 2015 г.

Висновки

     

    Зі всього різноманіття перетворюючої діяльності людини як за своїми масштабами, так і за значенням у глобальних екологічних системах планети особливо виділяються два процеси: освоєння нових територій для сільськогосподарського виробництва, промислового і громадського будівництва й перетворення річкової ланки гідросфери на величезних просторах суші шляхом гідротехнічного будівництва.  В 1955- 1956 роках з введенням в дію Каховської ГЕС затоплено Великий Луг. Внаслідок цього рукотворне море знищило унікальну неповторну природно-ландшафтну систему, культурно-історичну спадщину, віковий життєво-господарський уклад місцевого населення. Великий Луг (плавні) були одним з ландшафтів, що уособлювали для українців рідну землю. Втрата природного та історико-культурного ландшафту стала суттєвою складовою руйнування національної ідентичності, та завдала непоправної шкоди цілісності еколого-етнічного середовища в пониззі Дніпра. 
   Негативні явища пов’язані зі зменшенням проточності, води, переробки берегів, надходження забруднень ззовні та зсередини за рахунок внутрішніх процесів, суттєво погіршили санітарно-екологічний стан водосховища, прилеглої території та якість поверхневих вод. Створення великих водосховищ на Дніпрі із метою забезпечення електроенергією та водою промислових центрів Криворіжжя та Донбасу, а також зрошувальних сільськогосподарських угідь Причорномор'я та Криму себе не виправдало та призвело до негативних екологічних наслідків.
Держава робить певні кроки на шляху до оздоровлення басейну Дніпра та його водосховищ. Так у травні 2012 р. була затверджено Загальнодержавна цільова програма  розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року. Це дає надію на покращення екологічної ситуації в країні. Та кожен свідомий громадянин може і повинен особисто докласти зусиль для позитивних змін.

Комментариев нет:

Отправить комментарий